Verlengde Papier Biënnale is niets voor bibliofielen

Voor bibliofielen is een boek al kunstwerk genoeg. Maar voor sommige papier-kunstenaars begint daar pas de pret. Kijk maar in Rijswijk en Den Haag bij de Papier Biennale wat ze daar met boeken uitspoken. Overigens is de Papier Biennale verlengd; in Den Haag t/m 2 december, in Rijswijk tot 13 januari.

Zoals een vegetariër geen vis in een pan kan zien spetteren, zo is de ware bibliofiel wellicht gevoelig voor het gooi- en snijwerk in Den Haag. Hier huist in Museum Meermanno het deel van de negende Papier Biennale dat nog een weekje verlengd is tot 2 december. Hier worden boeken oneerbiedig behandeld, maar dat levert wel mooie beelden op.
Dat begint al met de waterval van boeken die Alicia Martin uit een van de ramen van het museum laat stromen. In de tuin van het museum staat nog een werk van haar. Daar woekeren boeken als een gezwel om de stam van een boom. Het levert een fraai, organisch beeld op.

Chirurgenwerk
Binnen blijkt ook de Canadees-Britse Ros Rixon het boek als uitgangspunt van haar kunst te beschouwen. Wat zij doet is je reinste

Werk van Ros Rixon

chirurgenwerk. Met een scalpel en een ijzeren liniaal snijdt zij heel precies de tekstregels uit boeken. Vervolgens stopt zij die in transparante plastic bollen of maakt er een sculptuur van ringen van. Of zij plakt de uitgesneden zinnen aan de rand van het boeken, alsof zij aan een band willen ontsnappen. Dat moet een monnikenwerk zijn geweest, maar het levert een prachtig beeld op.
Van geheel andere orde is het werk van Jérôme Corgier. Deze Franse typograaf was het tweedimensionale werk zat en besloot zijn letters diepte te geven. Dat levert leuke gestapelde letterbeelden op. Inspirerend; toen ik ze zag, wilde ik meteen naar huis en zelf met papier en schaar aan het werk. Gelukkig is het bijna sinterklaas en moet ik nog een surprise maken…

Het tweede deel van de Papier Biennale vindt plaats in het net vernieuwde Museum Rijswijk. Ook daar is de tentoonstelling verlengd, zelfs nog langer dan in Den Haag. Tot 13 januari zijn daar uiteenlopende artistieke toepassingen van papier te zien. Zo maakte Peter Bes levensgrote ‘etalagepoppen’ van papier en karton. Heel anders is het werk van Frits Achten die organische structuren bouwt van papier-maché. En dat is compleet anders dan de papiersculpturen van Jacqueline Overberg. Die hangen op een rijtje aan een wand en zijn prachtig, intrigerend zelfs, tot je beseft dat het sterk uitvergrote trekkers van pistolen en revolvers zijn.

“Fata Morgana” van Katsumi Hayakawa

Nog een kunstenaar die ik de moeite waard vond, is de Japanner Katsumi

Hayakawa, die een strakke, zwevende metropool bouwde van dun karton.

De laatste die ik wil noemen is Anne van de Pals.

Zij haalt nieuwe beelden tevoorschijn door foto’s te bewerken met gutsen. De krullen die zij van foto’s afschraapt, laten witte sporen achter, maar spelen soms in het nieuwe beeld een nieuwe rol. Fascinerend! Maar denk erom: altijd van je af snijden!

info:
Papier Biënnale 2012:
Museum Rijswijk: t/m 13 januari 2013.
Museum Meermanno: t/m 2 december 2012.  http://www.meermanno.nl

Advertenties