Van Avezaath maakt foto’s schilderachtig

Sebastiaan van Avezaath (63) is fotograaf, schilder, stylist en organisator van modeshows. Als jonge man was hij danser en trad hij op in klassieke balletten en musicals. De combinatie van al die disciplines leidt haast vanzelf tot cross-overs. Desondanks blijft Van Avezaath zijn werk dat in Muiden hangt fotografie noemen. Wij twijfelen.

Een primeur voor Kunstklets: voor het eerst werden we uitgenodigd voor een vernissage. Dat hadden we te danken aan regelmatig matineus zwembadbezoek waar we in de loop van de tijd kennis maakten met andere habitués. Zo ontmoetten we Sebastiaan, raakten we aan de praat over beeldende kunst en kregen we een uitnodiging voor de opening van zijn tentoonstelling in vergadercentrum ‘De tafel van Muiden’.

Fotografie?
In Muiden exposeert Van Avezaath een kleine twintig werken. ‘Fotografie’ staat er op de uitnodiging. Die kwalificatie is begrijpelijk. Immers, de basis van het werk zijn foto’s, maar in een aantal gevallen heeft de fotograaf zijn beelden zodanig bewerkt dat zij aan de fotografie voorbij gaan.
Photoshop heeft de mogelijkheden van de fotografie natuurlijk enorm opgerekt. Maar na wat bijkleuren of retoucheren blijft een foto – in mijn ogen – nog steeds een foto. Dat geldt ook voor de beelden van vuurrode lippen die Van Avezaath in verschillende omgevingen heeft gemonteerd. Ja, die begroeiing in de achtergrond is wel wat vreemd; natuurlijk en onnatuurlijk tegelijkertijd, maar onmiskenbaar een (bewerkte) foto.

Warholposters

Met zijn beelden uit Frankrijk gaat Van Avezaath een grens over. Ook hier zijn foto’s de basis, maar de kunstenaar heeft ze flink door de Photoshop-mangel gehaald. Een aantal  beelden zijn selectief bijgekleurd tot Warhol-achtige posters. Helemaal geslaagd vind ik die niet.
Interessanter zijn de foto’s die de kunstenaar zodanig heeft bewerkt dat het schilderijen lijken. Gezichten worden vier, vijf penseelstreken, een plataan krijgt een haast pointillistische bewerking, een groep Japanse toeristen bij het paleis in Versailles vervaagd onherkenbaar onder een trefzekere laag digitale verf. Hier zie ik geen foto’s meer, wel schilderachtige beelden.

Advertenties