Het IJ van Els Timmerman schittert en schettert

Water is kleurloos, reukloos, smakeloos, vormloos. Hoe breng je dat in godsnaam in beeld? Gelukkig spiegelt water en stroomt het. Dat geldt in ieder geval voor het Amsterdamse IJ dat op de doeken en tekeningen van Els Timmerman een ritmische jazz-partituur wordt.

Hoera, ik mag Hockney weer eens noemen. Net als vele andere kunstenaars worstelde hij om water levensecht vast te leggen. In zijn geval ging het om zwembadwater dat hij tientallen keren schilderde. Met de mannen natuurlijk, die erin zwommen.

Bij Els Timmerman gaat het ook om water. Hoewel, het gaat haar niet eens om het water zelf, maar om de schitteringen die het water veroorzaakt. En de spiegelingen, die door de stroming van het water gebroken zigzaglijnen maken.

Onvoorspelbaar
De tentoonstelling ‘Els Timmerman schildert IJ’ in galerie Meneer Malasch bestaat eigenlijk uit drie delen. Voor twee daarvan moet de figuurlijke betekenis worden gebruikt van de persoonsvorm ‘schildert’ uit de titel. In de kelder van de galerie hangen bewust onscherpe foto’s van het IJ bij nacht. Lichtjes van de stad maken grillige patronen. Soms lijkt het alsof foto’s onderwater zijn gemaakt, zo bizar is nu en dan het beeld dat Timmerman vastlegt. Erg indrukwekkend vind ik die foto’s niet.

Geeft niets, want boven, op straatniveau had ik al schitterende schilderijen en houtskooltekeningen gezien. Haast al het werk dat bij Meneer Malasch hangt heeft stromingen in het IJ tot onderwerp, of nachtspiegelingen. De olieverfschilderijen zijn prachtig, ritmisch, met hier en daar dissonanten waar het water – onvoorspelbaar – uit de maat stroomt. Maar hoogtepunten vond ik de houtskooltekeningen, waarop het stromende water tot een soort muziekpapier verwordt, maar met veel meer dan de klassieke vijf lijnen voor het notenschrift. Zo stel ik me een jazzpartituur voor. Spaarzaam krijgt het gitzwarte water op deze lekker grote vellen (140*100 cm) een gele pasteltoets. Opvallend zijn de uitsneden die hier en daar in het papier zijn gemaakt. Daar is even helemaal niets; daar is het water kleurloos, reukloos, smakeloos en vormloos. En is zelfs de schittering even weg; schitterend!

Informatie:
‘Els Timmerman schildert IJ’
t/m 12 mei – Galerie Meneer Malasch, Postjesweg 2, 1057 EA  Amsterdam
www.meneermalasch.nl