Georg Küttinger speelt SimLandscape

In Galerie Roger Katwijk in Amsterdam hangen tot en met 22 april niet-bestaande landschappen. Die zijn door de Duitse fotograaf Georg Küttinger samengesteld uit honderden foto’s.

Vriend Jan mopperde onlangs dat zijn vakantiefoto’s vaak zo tegenvielen. Tja, fotograferen is nu eenmaal moeilijker dan wij amateurs denken. Gelukkig is er Photoshop. Dus Jan, kies uit al je foto’s de stukjes die je wel bevallen en plak die samen tot je gedroomde vakantieparadijs. Laat je desnoods inspireren door de Duitse fotograaf Georg Küttinger. Die kiest voor zijn ‘Landscape: remixed’ heel bewust voor het knip-, kopieer- en plakwerk om nieuwe landschappen te creëren. In Galerie Roger Katwijk hangen tien enorme panorama’s, die in ieder geval opvallen door hun formaat. Zestig centimeter hoog en 2 meter breed is bepaald niet standaard.
Voor zijn panorama’s maakt Küttinger honderden foto’s die hij vervolgens samenbrengt in één beeld. Dat deed hij bijvoorbeeld met grasland en slootjes rond Amsterdam die hij samenbracht tot een mozaïek waarin elk logisch perspectief ontbreekt.
Opvallend is dat hij boven zijn langgerekte landschappen de lucht weg laat. In Küttingers wereld is er geen weer.

Werkt het? Is Küttinger te genieten? Nou, technisch is het knap, maar de meeste panorama’s vond ik weinig zeggend. Wel fascinerend vond ik ‘Zeeland’, waarop honderden golfbrekers een streepjescode vormen.

Links:
http://www.georgkuettinger.de
http://www.galerierogerkatwijk.nl

Advertenties