LAST MINUTE: ‘Men at Work’ – Thijs Heslenfeld – Melkweg GalerieNog te zien t/m zondag 1 april in de Melkweg Galerie: ‘Men at work’, foto’s van Thijs Heslenfeld

In hun anonimiteit zijn ze stoer en heldhaftig, de mannen die overal ter wereld iedere dag hun werk doen. Zij halen het wereldnieuws niet, zetten hun voetafdruk niet op de Walk of Fame. Zij ploeteren en schrapen, voor een dak boven hun hoofd en brood op de plank. En omdat een man nu eenmaal pas iemand wordt door wat hij doet.

Fotograaf Thijs Heslenfeld haalde een stuk of dertig van die mannen voor even uit de anonimiteit door ze in hun werkomgeving te fotograferen. Het zijn prachtige foto’s die bovendien lekker groot zijn afgedrukt. Vrijwel altijd laat Heslenfeld meer zien dan alleen die mannen. Zo zuigen de beelden de kijker voor even naar Mauritius, Suriname, Nevada en Bali en de broodwinning van die mannen.

Puur?
Zijn het pure portretten, zoals journalist en blogger Daniel B. Bertina schrijft? {http://www.danielbertina.nl/2012/03/19/pure-portretten-in-men-at-work/} Ik heb de neiging om ‘nee’ te antwoorden. Bij pure portretten denk ik aan alleen een gezicht, of desnoods mensen ten voeten uit in een neutrale omgeving. Heslenfeld laat juist veel meer zien; de prairies, het oerwoud, het gure landschap waarin die mannen werken. Maar aan de andere kant, die omgeving straalt natuurlijk wel af op die mannen, al was het maar omdat die dwingt tot warme kleding of juist ontbloot bovenlijf. Dus misschien heeft Martina toch gelijk. Hoe dan ook, een mooie, lekker compacte, tentoonstelling met prachtige foto’s.

Woorden
Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Desondanks hangen bij de foto’s kleine, lezenswaardige verhaaltjes van Heslenfeld, die ook schrijvend journalist is. Maar waarom hangen ze zo laag. Als ze niet belangrijk zouden zijn, laat ze dan weg. En als ze wel iets toevoegen hang ze dan iets toegankelijker.
Ja, ik heb nog steeds last van mijn rug. Lastig om voorovergebogen een tekstje van dertig regels te lezen. Kunst kijken doet soms pijn.